Consult cardiologic_Electrocardiograme

Consultul cardiologic are un rol esențial în investigarea simptomatologiei pacientului pornind de la istoricul medical personal și familial, circumstanțe și factori de risc sau favorizanți, corelate cu examinarea directă, cu electrocardiograful și stetoscopul a părților corporale corespondente.

Electrocardiograma completează consultul cardiologic deoarece oferă informații de tip morfologic, prin analiza traseului înregistrat evidențiindu-se hipertrofia ventriculilor (îngroșarea muşchiului inimii), dilatarea atriilor precum și existența unor zone de ischemie (unde mușchiul inimii nu primeşte suficient sânge și substanțe nutritive datorită stenozării – îngustării arterelor care hrănesc inima, arterele coronare). De asemenea, pe electrocardiograma de repaus se evidențiază zonele de necroză miocardică (unde mușchiul inimii nu primește deloc sânge și substanțe nutritive datorită ocluziei – astupării arterelor coronare, așa cum se produce în cazul unui infarct miocardic).

Acestea oferă medicului informații despre un infarct miocardic trecut sau în desfășurare.

Ecografie cardiacă

Ecografia cardiaca este o metodă complexă de investigare ce oferă date esențiale despre sistemului cardiovascular. Acest tip de investigație se realizează prin intermediul ecografului cardiac, un aparat care emite un semnal de ultrasunete ce pătrunde în țesutul toracic țintit către inimă, realizându-se o imagine bidimensională care ne poate oferi informații prețioase despre structura, funcțiile și componentele inimii.

Ecografia cardiacă permite evaluarea: componentelor dinamice ale inimii, structura, mărimea mușchiului inimii, viteza fluxului de sânge prin cele patru valve (Mitrala, Tricuspida, Aorta, Pulmonara), acumulări de lichide în spațiile pericardice sau în cazurile grave se poate estima extensia infarctului miocardic precum și complicațiile grave ale ischemiei miocardice, precum insuficiența cardiacă, ruptura mușchiului cardiac sau ruptura valvulară.

Monitorizare prin Holter ECG/Holter TA

Holterul ECK/Holterul TA este o metodă de monitorizare, pe un interval continuu de 24 de ore, a ritmului inimii în timpul activităților curente de zi cu zi, pentru a afla modul în care răspunde inima la activitatea normală sau la folosirea unor medicamente.

Evaluarea are un rol esențial pentru: detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace); evaluarea durerii toracice; verificarea activității inimii după un atac de cord; verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac; verificarea efectului folosirii unor anumite medicamente; descoperirea cauzelor anumitor simptome (cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin); stabilirea unor explorări sau tratamente suplimentare.